Kan meer veiligheid uw prestaties verbeteren?

March 23, 2023

Quentic lanceert nieuw HSEQ & ESG Management Magazine

Gezondheid en veiligheid staan centraal in het nieuwe HSEQ & ESG Management Magazine van Quentic, een van de toonaangevende leveranciers van Software as a Service (SaaS) oplossingen in de Europese HSEQ en ESG markt. Onder de titel VISIONS & VALUES biedt het magazine een directe link naar het Safety Management Trend Report, dat het in Berlijn gevestigde bedrijf van 2016 tot 2022 jaarlijks publiceert. Uit de enquête voor het Safety Management Trend Report 2022 is al gebleken hoe belangrijk ESG-kwesties zijn voor bedrijven. In de eerste editie gaat VISIONS & VALUES een stap verder met dit onderwerp. De overkoepelende vraag is of en hoe veiligheid en gezondheid op het werk de duurzaamheidsprestaties van een bedrijf kunnen verbeteren.

Expertise op topniveau

In het nieuwe tijdschrift HSEQ & ESG Management geeft een aantal deskundigen professionele antwoorden op deze vragen, waaronder Mireya Rifá Fabregat, voorzitter van ENSHPO en vicevoorzitter van AEPSAL; Giancarlo Giudici, sinds 2002 hoogleraar bedrijfsfinanciering aan de Politecnico di Milano, een technische staatsuniversiteit voor techniek in Milaan; Loïc Chavaroche, directeur HSEQ van de STERNE Groep; Stefan Ganzke, directeur van WandelWerker Consulting GmbH; professor Andrew Sharman, auteur en oprichter van de non-profitorganisatie One Percent Safer; en Daniel Hummerdal, hoofd innovatie bij WorkSafe Nieuw-Zeeland.

De expertises gingen vergezeld van een studie die Quentic samen met de Zittau/Görlitz University of Applied Sciences heeft uitgevoerd. De studie bekeek in totaal 30 duurzaamheidsverslagen van Europese beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde bedrijven uit verschillende sectoren om te bepalen welke rol gezondheid en veiligheid op het werk (VGW) eigenlijk speelt in het duurzaamheidsbeheer van bedrijven.

"De spelregels zijn veranderd"

Dit is de mening van Mireya Rifá Fabregat, die opmerkt dat, vooral in de nasleep van de COVID-19 pandemie, gezondheid en veiligheid op het werk een van de belangrijkste componenten is geworden als het gaat om ESG-criteria. Deze worden steeds meer gevraagd in de rapportage dankzij de digitale transformatie, de Green Deal, de EU-taxonomie en, vanaf 2024, de nieuwe Europese MVO-richtlijn. "CSRD en ESG vereisen een omwenteling in de bedrijfscultuur", zegt de ENSHPO-voorzitter en AEPSAL-vicevoorzitter, die EHS-professionals aanbeveelt hun kennis en managementvaardigheden te verbreden en uiteindelijk de taal van het management te spreken om meer succes te boeken. In een interview met Quentic EHS-expert Mariana Furnari legt zij ook uit hoe bedrijven hier economisch van kunnen profiteren.

Gezondheid en veiligheid op het werk moeten onderdeel worden van de ESG-strategie van een bedrijf

In een interview voor VISIONS & VALUES legt professor Giancarlo Giudici uit waarom de nieuwe MVO-richtlijn duurzaamheid belangrijker zal maken voor kleinere bedrijven. De richtlijn breidt niet alleen het kader maar ook de inhoud van de niet-financiële verslaglegging uit. Bedrijven zullen niet alleen verantwoording moeten afleggen voor de sociale, ecologische en ethische effecten die zij rechtstreeks beïnvloeden, maar ook voor de effecten die indirect door klanten en leveranciers worden veroorzaakt. Maar duurzaamheid betekent niet alleen meer rapportage-inspanningen voor bedrijven, het betekent ook nieuwe kansen. Giancarlo Giudici weet bijvoorbeeld dat "duurzame bedrijven beter presteren in tijden van grote marktvolatiliteit". In zijn interview onthult hij ook de rol van ratingbureaus bij ESG-beoordelingen en hoe zij te werk gaan. Hij beantwoordt ook de vraag of bedrijven die informatie volgens ESG-criteria bekendmaken, gemakkelijker toegang krijgen tot krediet van het bankwezen.

Het belang van ESG in HSEQ management

"Er zijn duidelijke voordelen aan het hebben van HSEQ en ESG verantwoordelijkheden in dezelfde afdeling," zegt Loïc Chavaroche. Hij legt uit welke dat zijn in een best practice interview als onderdeel van VISIONS & VALUES. De directeur HSEQ van de STERNE Groep, een transportgroep die gespecialiseerd is in wereldwijde logistiek, is verantwoordelijk voor MVO en ESG in alle bedrijfseenheden in de meeste Europese landen en in China. Bij hun HSEQ-werkzaamheden richten hij en zijn team zich met name op ISO 9001-, ISO 14001-, ISO 45001-, ISO 28001- en ISO 50001-certificeringen. En dit is waar hij het voordeel ziet, omdat de milieufactor grotendeels overeenkomt met ISO 14001. Hij ziet echter een bijzonder sterke impact in de cross-functionele samenwerking, waar steeds meer vraag naar is. Bij de STERNE Groep bijvoorbeeld werkt de afdeling HSEQ hand in hand met de afdelingen financiën, management, personeelszaken, inkoop en communicatie. ESG-beheer vereist dus multifunctionele maatregelen die alle medewerkers van de Groep aangaan.

Experttips voor betere gezondheids- en veiligheidsprestaties

VISIONS & VALUES biedt ook tal van praktische tips van deskundigen die hun praktijkervaring delen. Stefan Ganzke, directeur van WandelWerker Consulting GmbH, presenteert het model voor veiligheidsleiderschap en laat zien hoe communicatie, voorbeeldfunctie, authenticiteit en andere zachte vaardigheden managers kunnen helpen hun medewerkers te inspireren om de veiligheidscultuur te omarmen en ervoor te zorgen dat iedereen in een bedrijf een veiligheidsleider wordt.

Professor Andrew Sharman onthult in het tijdschrift HSEQ & ESG Management welke vragen managers nooit moeten stellen tijdens een veiligheidsdoorloop. Hij werkt al 25 jaar op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk. Zijn advies is om nieuwsgierig te zijn en regels en voorschriften te durven overtreden als die het vinden van informatie in de weg staan.

En Daniel Hummerdal van WorkSafe New Zealand legt uit waarom creativiteit ook is toegestaan op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk. Het is gebruikelijk bij veiligheid en gezondheid op het werk om oplossingen eenvoudigweg van het ene bedrijf naar het andere over te dragen. Maar wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat elk bedrijf zijn eigen ecosysteem heeft, met unieke behoeften en uitgangspunten. Eenvoudigweg overnemen kan leiden tot fouten, inefficiëntie en veel herwerk. In drie stappen legt Daniel Hummerdal uit hoe bedrijven "veiligheidsinnovators" kunnen worden in plaats van te blijven steken in het copy-paste dilemma.

Het volledige nummer VISIONS & VALUES met alle interviews en tips is nu gratis te downloaden.

 

Pers beelden

Preview: Cover & Inhoud

Preview: Interview met Mireya Rifá Fabregat

Preview: Onderzoeksresultaten

 

Over Quentic

Quentic is een van de toonaangevende aanbieders van Software as a Service (SaaS) oplossingen voor HSEQ en ESG management. Het Quentic platform bestaat uit tien individueel te combineren specialistische modules en biedt daarmee de beste randvoorwaarden voor efficiënt beheer op het gebied van Health & Safety, Risks & Audits, Incidenten & Observaties, Gevaarlijke Chemicaliën, Werkbeheersing, Legal Compliance, Online Instructies, Processen, Milieumanagement en Duurzaamheid. De Quentic App helpt gebruikers onderweg snel taken af te ronden en maakt mobiele rapportage mogelijk. Daarnaast biedt Quentic Analytics duidelijke en dagelijks bijgewerkte dashboards met belangrijke HSEQ cijfers. Meer dan 900 klanten hebben hun eigen aangepaste en krachtige HSEQ management platform gecreëerd vanuit Quentic software oplossingen, waardoor de duurzaamheidsgerelateerde Environment, Social en Governance (ESG) verantwoordelijkheden van hun organisatie worden versterkt. De integratieve software ondersteunt complete managementsystemen volgens ISO 9001, ISO 14001, ISO 27001 en ISO 45001. Quentic maakt sinds 2022 deel uit van de AMCS Group.

X